Een vogel gevonden?

De belangrijkste tips
op een rijtje.

Tips voor een gevonden vogel

  Een vogel heeft hulp nodig als deze:

  • gewond is;
  • aangevallen is door een ander dier;
  • aangereden is;
  • tegen een raam is gevlogen en blijft liggen;
  • blijft liggen en niet wegloopt/wegvliegt als je in de buurt komt;
  • bijna verdronken is;
  • onder de vliegeneitjes en maden zit;
  • erg mager is.

  Wat te doen als een dier hulp nodig heeft:

  • Bel onze opvang (015-215 78 38) voor advies.
  • Bel de dierenambulance als je het dier niet zelf kunt pakken of naar ons kunt brengen.
  • We adviseren alleen jonge vogels naar de opvang te brengen als je zeker weet dat de ouder dood is, als de jongen gewond zijn of in gevaar.
   Breng de jonge vogels zo snel mogelijk naar de opvang. Hoe langer je wacht, des te minder kans is dat ze het overleven.
  • Houdt de jonge vogel warm en in een rustige, donkere plaats totdat je het (in een kartonnen doos) kunt brengen.
  • Laat de jonge vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk!
  • Geef de jonge vogel geen water of voedsel.
  • Zet jonge donzige eendjes niet in een bak met water. Ze zijn nog niet waterdicht en zullen snel afkoelen.
  • Probeer nooit zelf het jong groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien is het verboden om wilde vogels in bezit te hebben.

  Advies nodig?

  Heb je een vogel gevonden dat ziek of gewond is? Bel voor spoedgevallen direct met de dierenambulance in de eigen regio.

  Of bel ons voor advies:
  015 – 215 78 38   Wat kan ik het beste doen als een vogel uit zijn nest is gevallen?

  Het beste is om hem terug te plaatsen in het nest, als dit mogelijk is.

  Lukt dat niet? Je kunt proberen een nestje te maken in een plantenbak of iets dergelijks. Doe hier wat blaadjes, hooi, stro in en plaats dit nest zo dicht mogelijk bij het echte nest. De ouders komen meestal al snel terug en voeren het jong net als in het oorspronkelijke nest. Een jonge vogel die onbevederd is, moet namelijk om de 15 à 20 minuten gevoerd worden, van zonsopgang tot zonsondergang.

  Komen de ouders na 2 uur nog niet terug? Breng de kleine vogel(s) dan zo snel mogelijk naar onze opvang. Geef het dier/de dieren geen eten of drinken. 

  Komen de ouders nog terug als ik het vogeltje heb aangeraakt?

  Ja, dat doen ze zeker. Vogels kunnen slecht ruiken (uitgezonderd gieren maar zien we niet gauw in Nederland) en zullen het dus niet erg vinden dat je de jongen hebt aangeraakt, maar maken zich wel druk al je te dichtbij hun jongen komt.

  Mijn kat heeft een vogel meegenomen naar huis, wat moet ik nu doen?

  Breng het dier zo snel mogelijk naar de opvang. Een kattenbeet of wondje is soms amper te zien maar onbehandeld vaak dodelijk. Hoe eerder het vogeltje gebracht wordt, hoe beter!

  De katten zitten te loeren op de vogels, kan ik ze niet beter naar jullie brengen?

  Nee, jonge vogeltjes zijn het beste uit bij hun ouders. Alleen als ze écht in gevaar zijn dan kunnen ze beter naar ons gebracht worden. Beter is de katten overdag binnen te houden. Tussen zonsopgang en zonsondergang vliegen de ouders af en aan om hun jongen te voeren, dus dan zijn ze extra kwetsbaar. In de avond en nacht zitten ze hoog in hun nestje, dus dan lopen ze minder gevaar voor buitenlopende katten.

  Mag ik de vogel zelf grootbrengen?

  NEE!

  Ga nooit zelf een jong dier proberen groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien zijn de meeste vogels beschermd door de Wet Dieren. Het is daarom verboden om wilde vogels in bezit te hebben.

  Breng een gevonden vogel dus zo snel mogelijk naar onze opvang (of die van onze collega’s). Dat is voor de vogel het beste! Het komt wel eens voor dat er mensen geprobeerd hebben gevonden vogels zelf groot te brengen. Het resultaat is vaak een half tamme vogel met meestal een stofwisseling- en/of zenuwproblemen tot gevolg (door onjuist voedsel) of watervogels die niet waterdicht zijn.

  Dus hoe schattig en leuk ze ook zijn: breng alle dieren uit het wild naar onze opvang als ze verweesd, ziek of gewond zijn! 

  Er is een vogel tegen het raam gevlogen, wat moet ik nu doen?

  Sommige vogels vliegen zo hard waardoor ze door de klap hun nek breken en direct dood neervallen. Je kunt dan de dierenambulance bellen om het diertje op te halen. 

  Leeft de vogel nog maar blijft ie liggen? Pak hem dan heel voorzichtig op en zet ‘m in een doos of kattenmand waar hij niet uit kan ontsnappen. Soms heeft een vogel een half uur nodig om weer even bij te komen. Kijk voorzichtig na een half uur. Vogel weer wakker en alert? Laat hem dan vooral vrij. 

  Is hij nog duf of blijft de vogel liggen? Dan is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk naar ons, of een collega vogelopvang, wordt gebracht. 

  WE HOREN GRAAG VAN JE

  Contact

  Vraag over een dier in nood of een gebracht dier?
  Gebruik dit formulier dan niet maar bel de opvang.
  Het kan zijn dat een reactie wat later volgt, we zijn dan druk met het verzorgen van de dieren.

  Wildopvang Zuid-Holland
  Linnaeuspad 5
  2616 LT  Delft
  Telefoon: 015-215 78 38

  Elk dier telt!

  Met elke donatie kunnen wij doorgaan met ons werk.
  Samen kunnen we het verschil maken.
  Samen voor wilde dieren.

  Over ons

  Sinds 1979 vangt Wildopvang Zuid-Holland jaarlijks ruim 4.000 vogels, egels en andere in het wild levende inheemse dieren op die ziek, gewond of verweesd zijn geraakt. Met hart en ziel werken onze medewerkers, vrijwilligers en stagiairs elke dag van het jaar om deze dieren weer terug te kunnen plaatsen in de natuur. Hierbij worden we slecht voor 15% financieel ondersteund en zijn we verder afhankelijk van subsidies, donaties en giften. 

  Contact

  Adres opvang
  Linnaeuspad 5
  2616 LT  Delft

  Postadres
  Joke Smitstraat 5
  2642 AE  Pijnacker

  Veilig en vertrouwd

  Steun ons

  Rekeningnummer:
  NL30 INGB 0002 7038 40
  t.n.v. Wildopvang Zuid-Holland