Een haas of konijn
gevonden?

De belangrijkste tips
op een rijtje.

Tips voor een gevonden haas of konijn

  Een haas of (wild) konijn heeft hulp nodig als deze:

  • gewond is;
  • aangevallen is door een ander dier;
  • aangereden is;
  • het nest (konijnen) vertrapt/verstoort is en de moeder niet meer terugkomt;
  • blijft liggen en niet wegloopt als je in de buurt komt;
  • meegenomen is door de hond of kat;
  • bijna verdronken is;
  • onder de vliegeneitjes en maden zit;
  • onder de vlooien en/of teken zit;
  • erg mager is.

  Let op: een hazenmoeder legt haar kinderen op verschillende plekken. Vervolgens komt 1 à 2 keer per dag langs om de kleintjes te zogen. Zie je een haasje alleen liggen op een veilige plek (dus zonder druk verkeer, honden, katten, roofvogels) laat het diertje dan vooral met rust. Weet je niet zeker of het daar veilig ligt? Bel ons of de dierenambulance dan voor advies.

  Wat te doen als een dier hulp nodig heeft:

  • Bel onze opvang (015-215 78 38) voor advies.
  • Bel de dierenambulance als je het dier niet zelf kunt pakken of naar ons kunt brengen.
  • We adviseren alleen jonge dieren naar de opvang te brengen als je zeker weet dat de ouder dood is of als de jongen gewond zijn of in gevaar.
  • Breng jonge diertjes zo snel mogelijk naar de opvang. 
  • Houdt een konijntje warm. Een haasje mag het niet te warm krijgen. 
  • Laat het jonge diertje zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk!
  • Geef het diertje geen water of voedsel of melk.
  • Probeer nooit zelf het jong groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien is het verboden om wilde dieren in bezit te hebben.

  Advies nodig?

  Heb je een haas of konijn gevonden dat ziek of gewond is? Bel voor spoedgevallen direct met de dierenambulance in de eigen regio.

  Of bel ons voor advies:
  015 – 215 78 38   Mag ik het haasje of konijntje zelf grootbrengen?

  NEE!

  Ga nooit zelf een jong dier proberen groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien zijn hazen en wilde konijnen beschermd door de Wet Dieren. Het is daarom verboden om deze dieren in bezit te hebben.

  Jonge hazen en konijnen hebben specialistische zorg nodig. Zorg waarin wij zijn gespecialiseerd. Verder hebben ze het gezelschap nodig van soort- en leeftijdgenootjes; en die hebben wij voor ze. 

  Breng een gevonden haas of konijn dus zo snel mogelijk naar onze opvang (of die van onze collega’s). Dat is voor het diertje het beste! Het komt wel eens voor dat er mensen geprobeerd hebben gevonden hazen of wilde konijnen zelf groot te brengen. Het resultaat is vaak een half tam dier wat eigenlijk alleen maar wil ontsnappen en zich dood rent vanuit paniek of stress. 

  Dus hoe schattig en leuk ze ook zijn: breng alle dieren uit het wild naar onze opvang als ze verweesd, ziek of gewond zijn! 

  Wat is een goede reden om een haasje mee te nemen?

  De enige reden om een jong haasje mee te nemen is als het aangevallen wordt/is door een ander dier (vogel, kat of hond) of als het op een zeer onveilige plek ligt (op of rond een voetbalveld bijvoorbeeld of in een industriegebied of een terrein waar verbouwd gaat worden).

  Als het alleen ligt komt de moeder terug. Als de moeder is overleden (bijvoorbeeld door een aanrijding) dan neemt een andere moederhaas de verzorging van de haasjes van haar over.

  Meenemen houdt overigens in dat het diertje ook direct naar een gespecialiseerde opvang zoals die van ons moet worden gebracht. Ga nooit een haasje of konijn zelf proberen groot te brengen! 

  Komen de ouders nog terug als ik het haasje/konijntje heb aangeraakt?

  Hazen en konijnen hebben een heel sterk reukvermogen maar zullen toch vaak hun jongen nog komen zogen als je ze hebt aangeraakt. Aanraken is alleen toegestaan om te controleren of een dier ziek of gewond is, en eigenlijk mag dat alleen door iemand van een dierenambulance.

  Mijn kat/hond heeft een haasje of konijn meegenomen naar huis, wat moet ik nu doen?

  Breng het dier zo snel mogelijk naar de opvang. Een kattenbeet of wondje is soms amper te zien maar onbehandeld vaak dodelijk. Hoe eerder het diertje gebracht wordt, hoe beter!

  Een hond neemt het diertje vaak voorzichtiger mee en de kans dat het verwond is is dan kleiner. Maar omdat het diertje dan al uit zijn natuurlijke habitat is meegenomen, is het beter het diertje naar ons te brengen.

  Ik zie een gewonde grote haas/konijn, wat moet ik doen?

  Bel vooral de dierenambulance. Volwassen hazen en wilde konijnen zijn erg angstig en wild en zijn het beste te hanteren door ervaren mensen. Een haas kan zijn eigen rug of poten breken in de paniek om weg te willen rennen voor gevaar. 

  Verschil tussen hazen en konijnen

  Jonge haasjes

  • Worden geboren met ruige(re) vacht, oren omhoog, ogen open en ze hebben al tanden. Ze zijn als het ware al klaar voor alle weersomstandigheden.
  • Zijn nestvlieders: ze liggen in het open veld waar ze door moeder zijn achtergelaten. Eén of twee keer per dag gaan ze naar de geboorteplek óf komt moeder langs om te zogen. Ze liggen door het veld verspreid om op die manier zo min mogelijk op te vallen voor roofdieren. Ook hebben ze hierdoor haast geen nestgeur waardoor ze minder goed vindbaar zijn.
  • Wegen bij de geboorte rond de 80-100 gram. De draagtijd is twee maanden.
  • Zoogtijd: rond de drie tot vier weken.

  Jonge konijntjes

  • Worden doof, blind en kaal geboren. Pas na een paar dagen begint de vacht te groeien, na 10 dagen gaan de ogen open en na 2 weken gaan de oren overeind staan.
  • Zijn nestblijvers: moeder maakt een nestje onder de grond waar ze haar kinderen zoogt. Ze blijft overdag niet bij ze maar komt 2 keer per dag langs (‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat). Na ongeveer 3 weken gaan de kleintjes het nest uit om rond te kijken.
  • Wegen bij de geboorte rond de 40-50 gram. De draagtijd is 1 maand.
  • Zoogtijd: rond de drie tot vier weken.

  WE HOREN GRAAG VAN JE

  Contact

  Vraag over een dier in nood of een gebracht dier?
  Gebruik dit formulier dan niet maar bel de opvang.
  Het kan zijn dat een reactie wat later volgt, we zijn dan druk met het verzorgen van de dieren.

  Wildopvang Zuid-Holland
  Linnaeuspad 5
  2616 LT  Delft
  Telefoon: 015-215 78 38

  Elk dier telt!

  Met elke donatie kunnen wij doorgaan met ons werk.
  Samen kunnen we het verschil maken.
  Samen voor wilde dieren.

  Over ons

  Sinds 1979 vangt Wildopvang Zuid-Holland jaarlijks ruim 4.000 vogels, egels en andere in het wild levende inheemse dieren op die ziek, gewond of verweesd zijn geraakt. Met hart en ziel werken onze medewerkers, vrijwilligers en stagiairs elke dag van het jaar om deze dieren weer terug te kunnen plaatsen in de natuur. Hierbij worden we slecht voor 15% financieel ondersteund en zijn we verder afhankelijk van subsidies, donaties en giften. 

  Contact

  Adres opvang
  Linnaeuspad 5
  2616 LT  Delft

  Postadres
  Joke Smitstraat 5
  2642 AE  Pijnacker

  Veilig en vertrouwd

  Steun ons

  Rekeningnummer:
  NL30 INGB 0002 7038 40
  t.n.v. Wildopvang Zuid-Holland