Wat te doen voor dieren bij hitte?

Niet alleen wij mensen hebben het warm, ook de dieren hebben er last van. Vaak nog meer dan wij omdat zij niet altijd goed kunnen afkoelen.

Wat kun je doen voor de dieren met de hitte (en droogte)?

Zet altijd vers water binnen hand/pootbereik. Zowel voor je hond, kat, konijn maar ook voor de dieren buiten. Een laag schaaltje voor de gronddieren (egels bijvoorbeeld) en wat hoge lage schaaltjes voor de vogels. Ververs dit wat ook dagelijks, want met de zon erop wordt de kwaliteit van het water slechter en kunnen dieren zelfs ziek worden.

Gebruik vooral lauw water, geen ijskoud water (of waterblokjes). De kou kan de dieren juist ziek maken.

Extra tips voor:

 • Egels: er zijn nu veel baby egels die geboren worden. Water is hun grootste behoefte en daarnaast kattenvoer. Zet vooral droge brokjes neer, want op nat voer komen vliegen én het bederft te snel met de warmte.

  Egels hoor je niet overdag rond te zien wandelen, doen ze dit wel dan hebben ze óf ernstige behoefte aan eten en drinken óf ze zijn ziek. Zie je ze waggelen, omvallen of blijven ze liggen? Bel dan direct de dierenambulance of pak het dier en breng het naar ons (of onze collega egelopvang in de buurt). Kijk vooral ook of er kleintjes in de buurt zijn, want we willen voorkomen dat moeder wordt meegenomen zonder haar kleintjes!

 • Vogels: water, water en water.  Zet (lage) schaaltjes neer in de tuin, op balkon, op de tafel buiten, etc. Om uit te drinken en om in te badderen. Ook hun insectjes zitten diep onder de grond dus bijvoeren is nodig. Geef zaden en meelwormen, daar krijgen de vogels hun kleintjes mee groot. 
  Nestkastje in de tuin? Hang deze op een beschutte plek of zet de parasol erop.
 • Alle andere dieren die in de tuin komen (en op balkon) hebben behoefte aan vers water. Meer nog dan aan eten.

Huisdieren:

Ook al vangen we geen huisdieren op, toch wat tips voor de huisdieren, want die hebben het ook zwaar met deze warmte.

 • Honden hebben haast geen zweetklieren, zij raken hun warmte kwijt door te hijgen. Laat de hond uit op het koelst van de dag, vroeg in de ochtend en laat op de avond. Moet hij vaker aan de wandel? Doe dit dan zo kort mogelijk en op zoveel mogelijk plekken met schaduw. Laat de hond nooit in de auto achter, ook niet voor een paar minuten en neem ‘m niet rennend mee op de fiets. Het asfalt kan wel 60 graden worden! Maar ook zand en beton worden kokendheet.

  Ook honden hebben behoefte aan water, om op te drinken of om in af te koelen. Een zwembadje in de tuin of op balkon is heerlijk voor ze. Let wel op dat er geen andere dieren in kunnen verdrinken. Ga je met je hond naar een buitenwater? Let dan op dat er geen blauwalg of botulisme heerst in dat gebied, daar kan de hond ook ziek van worden.

 • Een kat zoekt zelf de koelste plekjes op. Laat hem lekker naar binnen als hij dat wilt. En biedt schaduwrijke plekken aan buiten. Ook voor katten geldt: vers water en droog kattenvoer om vliegen en bederving te voorkomen.
 • Dieren die buiten zitten (konijnen, kippen): zorg dat het hok niet in de volle zon staat. Zet er een parasol boven. Konijnen hebben veel behoefte aan koelte, je kunt bijvoorbeeld een koelelement erbij liggen (goed ingepakt zodat ze niet direct er tegenaan kunnen liggen!). Een wit nat laken over de kooi koelt het hok ook wat af.

Voor alle dieren geldt:

 • Zorg voor voldoende water om te drinken (en voor sommige dieren om in te badderen).
 • Gebruik droogvoer en geen natvoer. Ook groenvoer wordt nu snel slap en vies.
 • Zorg voor schone drink- en eetbakjes maar ook de verblijven van de dieren om vlooien, vliegen ed te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekje in de tuin en op balkon.
 • Doe rustig aan. Dat geldt voor mens én dier.