Op een zaterdagochtend interviewden wij twee van onze vaste vrijwilligers, Jose en Josee. Voor het gemak worden zij Jose 1 (haar naam heeft maar een ‘e’) en Josee 2 (haar naam heeft twee ‘e’en) genoemd.

De dames zijn al jaren actief bij de opvang en werken regelmatig samen en kunnen het ondertussen goed met elkaar vinden. Jose 1 is begonnen toen zij met pensioen ging en is ondertussen alweer 5 jaar actief, Josee 2 helpt ons al bijna 7 jaar. Waar Josee onze felbegeerde weekendvrijwilliger is en over het algemeen zaterdag én zondag te vinden is op de opvang, wordt Jose over het algemeen 1 x per week gebeld als er zieken zijn en gaten in het rooster vallen.

In al die jaren kom je aardig wat bijzonders tegen.

Arrogante zwaan

Zo vertelt Jose 1 over een arrogante zwaan. Die was door de medewerkers van de dierenambulance op de 1e opvang gezet en daar even alleen achtergelaten zodat er medicijnen gehaald konden worden. De zwaan, mannelijk en zeker 10 kilo schoon zwaar, was bloedchagrijnig, boos en ging zwaar in de aanval. Maar tja, Jose wilde daar even wat pakken. Hoe pak je dat dan aan? De tip kwam van Winanda: pak een bezem en hou de steel altijd tussen jou en de zwaan in. Als de zwaan dan aanvalt dan stoot ie zijn snavel tegen de bezem en niet tegen jou. Zo gezegd zo gedaan.

Egel in rattenval

Josee kreeg de uitdaging om een egel los te krijgen uit een rattenval. Het arme beestje was in de val gelopen en zat vast met zijn pootje waardoor hij er niet meer uit kon. Waarschijnlijk zat hij daar al een tijd in, de egel was erg vermagerd. Na een paar dagen flink wat eten geven was ie al voldoende hersteld om weer op pad te gaan.

De leukste taken

Geef Jose 1 een stel jonge vogels die hongerig zijn en zij is helemaal in haar element. Josee 2 vindt vooral de combinatie van de verschillende werkzaamheden erg leuk, het werk is alles behalve saai.

De kroon op het werk is toch wel het vrijlaten van een dier na een lang herstel. Je bouwt toch wel een band op met dieren die langer op de opvang verblijven.

Het werk gaat beide aan het hart. Het dier staat altijd voorop! Jose 1 hoopt dat de gemeentes inspringen om de Wildopvang te ondersteunen. Dierenleed voorkomen en alle kennis die we met zijn allen hebben mag toch niet verloren gaan!