Vrijwilliger aan het woord: Karin

Wie ben je?

Ik ben Karin, woonachtig in Rotterdam en sinds november 2017 werk ik als vrijwilliger bij de Wildopvang in Delft. Als kind pakte ik al dieren van straat op die hulp nodig hadden. Met wisselende resultaten probeerde ik ze dan weer op te knappen. Zo gaf ik als kind natuurlijk brood aan vogels totdat ik leerde dat dat niet goed was.  Later bracht ik alle dieren naar een dierenarts in Overschie die gespecialiseerd is in wilde vogels. Daar ging ik vaak naar toe en van hem heb ik heel veel geleerd.

Meestal bracht ik gewonde en zieke dieren naar Karel Schot in Rotterdam. Alleen wilde ik ze niet ’s avonds in een bak stoppen, dat voelde niet goed. En na een zoektocht kwam ik uiteindelijk terecht in Delft, waar ik direct op een leuke manier te woord werd gestaan door Winanda. Zij had altijd wel een verhaal bij de dieren die ik bracht. Ik ben toen donateur geworden maar wilde meer doen. Tijdens de opening van de nieuwe egelruimtes heb ik Tessel aangesproken en mezelf aangemeld als vrijwilliger.

Nu werk ik één vaste avond per week en ben ik ook inzetbaar als er gaten in het rooster zijn.

Hoe bevalt het werken hier?

Ik kom hier omdat ik graag met beesten bezig ben. Bijkomend voordeel is dat je met heel veel mensen in aanraking komt die je normaal gesproken niet zou hebben ontmoet. Dat is een leuk bijkomend voordeel.

Wat doe je allemaal?

Heel veel schoonmaken, dat doet iedereen die hier werkt. Sinds een jaar heb ik ook, tijdens de diensten die ik draai, de verantwoording binnen de opvang. Naast het verzorgen van de dieren neem ik ook de telefoon aan, ben ik verantwoordelijk voor de 1e opvang en onderzoek ik dieren die binnenkomen.

De combinatie van het werk vind ik fijn: als er een vaste kracht is vind ik het prima om alleen schoon te maken. Soms is het heerlijk om gewoon lekker fysiek bezig te zijn en kooien schoon te maken. Heel vermoeiend maar als je klaar bent dan kijk je ook met trots terug op wat voor werk er allemaal verzet is.

Wat spreekt je aan in het werk?

Het is fijn om de rust, tijd en aandacht te kunnen geven aan dieren die speciale aandacht nodig hebben. Om te kijken wat je meer kunt doen voor ze. Zo kwamen er een keer tijdens mijn dienst twee  hele mooie eenden binnen, een broer en zus. De broer was helemaal prima, maar de zus was traag en sloom. We konden niet achterhalen wat er met haar aan de hand was. Totdat we ze in bad zetten en er ineens allemaal maden in het water dreven. Heel diep onder haar dikke verendek zat een akelige wond waar de maden inzaten. Ik ben toen met een collega de wond gaan spoelen en schoonmaken. Dat is gelukt, een dag later was het beestje weer opgeknapt en zat ze ook vrolijk en actief te kwekken.

Met welk dier heb je het meeste?

Met alle dieren natuurlijk! Maar de stadsduif vind ik het allerleukste, die nam ik als kind al mee naar huis om te verzorgen. Zijn mooi om te zien en ze passen zich perfect aan de omstandigheden aan. Je zet ze in een kooi met eten en ze vinden het helemaal prima, ze ervaren geen stress. Houtduiven zijn echt heel anders: altijd stress en onrust. Om bij je weg te komen doen ze rare dingen en kunnen ze zichzelf bezeren. Een stadsduif deelt gewoon een tik uit als hij wil dat je niet in zijn buurt komt.

Wat is het indrukwekkendste wat je hebt meegemaakt?

Een half jaar geleden vond ik bij mij in de buurt een kauwtje op straat die ’s avond op de stoep zat te suffen. Ik gestopt om hem te pakken en heb hem meegenomen naar de opvang. Na een paar weken was hij weer opgeknapt en mocht ik hem meenemen om weer terug te plaatsen waar hij vandaan kwam. Op het moment dat ik hem losliet kwamen er allemaal kauwen uit de bomen gevlogen die om hem heen gingen zitten kwetteren. Een soort welkomstcomité van kauwen. Dat had ik nooit verwacht en gezien, het was heel indrukwekkend. Ik stond daar met een warm gevoel in mijn buik naar te kijken. Prachtig!

Een ander verhaal zegt ook veel over onze medewerkers. Ik was buiten in de opvang een kooi aan het schoonmaken en zag een wesp in het water liggen die aan het verdrinken was. Ik heb het beestje toen mee naar binnen genomen, in de verwachting dat mensen me raar zouden vinden dat ik die wesp wilde redden. Tessel, onze vaste kracht, pakte daarentegen een klein bakje suikerwater en liet dit de wesp drinken. Toen hij weer opgedroogd en opgeknapt was kon ik hem weer vrijlaten. Er werken hier mensen met een groot hart voor dieren, dat spreekt mij enorm aan.

Waarom adviseer je mensen om bij ons werken?

Het is ontzettend leuk om in contact te komen met hele andere mensen die je normaal tegenkomt in je werk. Ik vind het mooi om te zien hoe de dieren hier een kans maken. Ze krijgen heel veel kans om te herstellen. Dat is mooi om te zien en prettig om daar een onderdeel van mogen te zijn.

Startende vrijwilligers adviseer ik om jezelf voor te nemen om minimaal drie maanden mee te draaien als je 1 dag per week komt werken. Pas dan kun je goed bepalen of het wat voor je is. Er komt in het begin heel veel op je af, dat onthoud je nooit allemaal in één keer. Laat je vooral niet afschrikken door de drukte en hectiek. Het is per jaargetijde anders qua drukte en soorten dieren.

Hoe zie jij jouw toekomst op onze opvang?

Ik blijf hier voorlopig nog wel werken. Er zijn heel veel dingen in ontwikkeling waardoor het steeds professioneler wordt. Het is fijn om een onderdeel te zijn van zo’n team mensen met een groot hart voor dieren.