Vrijwilliger aan het woord: Danny

We proberen regelmatig(er) een kijkje achter de schermen van onze opvang te geven. Dit keer geven we Danny, één van onze nieuwe vrijwilligers, het woord.  

Wie ben je?

Mijn naam is Danny, ik ben tweeëndertig jaar oud en werk fulltime bij een groente en fruit groothandel in Den Haag. Ik ben woonachtig in Delft. Naast mijn werk ben ik sinds kort vrijwilliger bij de Wildopvang Delft e.o. Ik ben gek op dieren.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

In mijn dagelijkse leven werk ik fulltime van 04:00 ‘s ochtends tot 13:00 ‘s middags. Ik fiets elke dag 11 km heen en weer 11 km terug. Ik laat elke middag 1 of 2 honden van andere mensen uit omdat ik zelf op het moment in mijn huidige woning geen hond mag hebben en zo toch met honden kan omgaan. Daarnaast kijk ik graag TV en speel ik computergames.

Hoe ben je bij de Wildopvang terechtgekomen?

Ooit had mijn moeder wat gezegd over de Wildopvang, maar had er toen niks mee gedaan, totdat ik hoorde dat ze voederouders nodig hadden. Toen heb ik de stap genomen om mezelf aan te melden. Mijn moeder deed hetzelfde. Het voelt goed om dit werk te doen omdat je er dieren én mensen mee helpt en er geen geld is om allemaal betaalde krachten in te zetten. Daarnaast zocht ik ook een manier om mijzelf op een positieve manier bezig te houden. En dat is wat de Wildopvang mij kan bieden.

Wat doe je bij de Wildopvang?

Ik heb mij aangemeld als voederouder. Dat houdt in dat ik diensten van 3 uur draai waarin ik alle (jonge) vogels voer die met de hand gevoerd moeten worden. De vaste krachten van de opvang hebben mij gevraagd om ook diensten te draaien waarin ik ook alle andere dieren verzorg. Dat leek me leuk dus dat doe ik nu ook. Het is veel werk: ik maak de kooien en verblijven schoon, voorzie de dieren van eten en drinken en hou een oogje in het zeil wat betreft hun gezondheid. Als ik iets zie waarvan ik denk dat het niet in orde is meld ik dit aan iemand met meer ervaring en met een medische opleiding.

Al met al haal ik veel voldoening uit het werk.

Wat heb je tot nu toe ervaren?

Het is vaak druk op de opvang met heel veel jonge dieren die allemaal tegelijkertijd te eten moeten hebben. Als er veel vogels zijn vrijgelaten is het ineens een stuk rustiger. Het is dan ook erg belangrijk om flexibel te zijn in dit werk. Aan het begin had ik er wel een beetje moeite mee dat niet alle dieren het overleven. Sommige zijn te ziek of te gewond als ze binnenkomen. We doen wat we kunnen maar uiteraard lukt het helaas niet altijd om alle dieren te redden.

Het is fijn om te zien dat er meerdere mensen werken met de juiste expertise waarmee de dieren naast warmte, onderdak en eten krijgen, ook medisch geholpen worden.

Ik haal er veel voldoening uit wanneer de dieren weer gezond worden en we ze kunnen uitzetten. Het geven van een schoon hok/kooi/verblijf aan een dier geeft ook een goed gevoel.

Zou je het aanraden om ook vrijwilliger te worden en waarom?

Jazeker. Maar alleen als je van dieren houdt. Het is gezellig. met dieren werken is over het algemeen erg leuk. Het brengt een soort ontspanning met zich mee. Bovendien is het goed tegen verveling. Als je daar last van heb.

In de Coronatijd is het wel riskant omdat de 1,5 meter regel niet gehandhaafd kan worden. Dat is gewoon niet te doen omdat de opvang klein is en je met veel mensen tegelijkertijd werkt. Maar er moeten toch mensen zijn die de dieren verzorgen. Dus als je daar niet heel bang voor bent, dan zou ik het doen.

Wat voor advies heb je voor anderen die twijfelen om vrijwilliger te worden?

Probeer het een keer! Twijfel je? Loop een keer een paar uur mee of kom even kijken.

In het begin krijg je redelijk wat info te verwerken hoe alles te doen. Dat went heel snel.

Heb je zelf nog iets extra’s toe toevoegen aan je ervaring als vrijwilliger van de opvang?

Het is een leuk team met leuke mensen. Het voederoudersysteem is nieuw, maar bevalt uitstekend.

Ons overlevingspercentage van enkele vogelsoorten is door de voederouders en een nieuw soort voer gestegen. Enkele andere opvangcentra zijn jaloers op onze statistieken. Vooral de mezen doen het supergoed bij ons.

 

Interview Arina Vink