Vogel gevonden! Wat nu?

Onze tips:

  • We adviseren alleen jonge vogels naar de opvang te brengen als je zeker weet dat de ouder dood is, als de jongen gewond zijn of in gevaar.
    Breng de jonge vogels zo snel mogelijk naar de opvang. Hoe langer je wacht, des te minder kans is dat ze het overleven.
  • Houdt de jonge vogel warm en in een rustige, donkere plaats totdat je het (in een kartonnen doos) kunt brengen.
  • Laat de jonge vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk!
  • Geef de jonge vogel geen water of voedsel.
  • Zet jonge donzige eendjes niet in een bak met water. Ze zijn nog niet waterdicht en zullen snel afkoelen.
  • Probeer nooit zelf het jong groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien is het verboden om wilde vogels in bezit te hebben.

Belangrijk!

Heb je een vogel gevonden die ziek, gewond of verweesd is? Bel voor spoedgevallen direct met de dierenambulance in de eigen regio.

Of bel ons voor advies: 015 – 215 78 38

Kun je het dier zelf brengen? Dan heel graag! Dit levert de minste stress op voor het diertje.

Meest gestelde vragen

Wat kan ik het beste doen als een vogel uit het nest is gevallen?

Het beste is om hem terug te plaatsen in het nest, als dit mogelijk is.

Lukt dat niet? Je kunt proberen een nestje te maken in een plantenbak of iets dergelijks. Doe hier wat blaadjes, hooi, stro in en plaats dit nest zo dicht mogelijk bij het echte nest. De ouders komen meestal al snel terug en voeren het jong net als in het oorspronkelijke nest. Een jonge vogel die onbevederd is, moet namelijk om de 15 à 20 minuten gevoerd worden, van zonsopgang tot zonsondergang.

Komen de ouders nog wel terug, als ik de vogel al heb aangeraakt?

Ja, dat doen ze zeker. Vogels kunnen slecht ruiken (uitgezonderd gieren maar zien we niet gauw in Nederland) en zullen het dus niet erg vinden dat je de jongen hebt aangeraakt, maar maken zich wel druk al je te dichtbij hun jongen komt.

Mijn kat heeft een vogeltje mee naar huis genomen, wat moet ik doen?

Breng het dier zo snel mogelijk naar de opvang. Een kattenbeet of wondje is soms amper te zien maar onbehandeld vaak dodelijk. Hoe eerder het vogeltje gebracht wordt, hoe beter!

De katten zitten te loeren op de vogels, kan ik ze niet beter direct naar jullie brengen?

Nee, jonge vogeltjes zijn het beste uit bij hun ouders. Alleen als ze écht in gevaar zijn dan kunnen ze beter naar ons gebracht worden. Beter is de katten overdag binnen te houden. Tussen zonsopgang en zonsondergang vliegen de ouders af en aan om hun jongen te voeren, dus dan zijn ze extra kwetsbaar. In de avond en nacht zitten ze hoog in hun nestje, dus dan lopen ze minder gevaar voor buitenlopende katten.

Mag ik de vogel/het eendje zelf grootbrengen?

NEE!

Ga nooit zelf een jong dier proberen groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien zijn de meeste vogels beschermd door de Wet Dieren. Het is daarom verboden om wilde vogels in bezit te hebben.

Breng een gevonden vogel dus zo snel mogelijk naar onze opvang (of die van onze collega’s). Dat is voor de vogel het beste! Het komt wel eens voor dat er mensen geprobeerd hebben gevonden vogels zelf groot te brengen. Het resultaat is vaak een half tamme vogel met meestal een stofwisseling- en/of zenuwproblemen tot gevolg (door onjuist voedsel) of watervogels die niet waterdicht zijn.

Dus hoe schattig en leuk ze ook zijn: breng alle dieren uit het wild naar onze opvang als ze verweesd, ziek of gewond zijn!