Persbericht nav de vogelgriep

Persbericht

ONDANKS STRENGE MAATREGELEN VOGELGRIEP VASTGESTELD BIJ WILDOPVANG DELFT

Delft, 19 januari 2022 – Er heerst vogelgriep in Nederland. Ook in Zuid-Holland maakt deze ziekte dagelijks veel slachtoffers onder wilde vogels en pluimvee. Ondanks de strenge voorzorgsmaatregelen is bij Wildopvang Delft e.o. vogelgriep vastgesteld bij wilde watervogels. Wildopvang Delft e.o. is een dierenhospitaal waar zieke, gewonde of verweesde in het wild levende dieren zorg ontvangen om gezond terug te keren in de natuur. Dieren worden door particulieren of dierenambulances uit tientallen gemeentes in Zuid-Holland naar de Wildopvang gebracht.

Wildopvang Delft e.o. krijgt dagelijks veel wilde dieren aangeboden die mogelijk besmet zijn. Deze dieren worden in speciale quarantaine ruimtes voor vogelgriep geplaatst. Dieren met duidelijke verschijnselen gaan direct naar de dierenarts om ingeslapen te worden. Wildopvang Delft volgt hierbij de landelijk vastgestelde maatregelen. Ondanks alle strenge quarantaine- en hygiënemaatregelen die het hospitaal heeft getroffen, heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vogelgriep (H5N1) vastgesteld bij meerdere dieren in de opvang. Het gaat om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn 9 dieren ingeslapen door de dierenarts van de Wildopvang Delft.

Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel Aviaire Influenza en vogelpest genoemd, is een griepvirus die vooral voorkomt bij pluimvee en wilde vogels. Zoogdieren die besmette vogels opeten, zoals vossen, kunnen ook besmet raken, hoewel die kans kleiner is. Bepaalde vogelsoorten lijken extra gevoelig te zijn voor het oplopen van vogelgriep. Het gaat hierbij om watervogels (eenden, ganzen en zwanen), waad-en strandvogels (reigersoorten, ooievaars, steltlopers en meeuwen), hoenderachtigen (kippen, kalkoenen en kwartels) en spreeuwen.

Hoewel door het inslapen van de zieke dieren hopelijk verder leed en besmetting is voorkomen, is het Wildopvang Delft team met vaste medewerkers en tientallen vrijwilligers aangeslagen. Een dierenhospitaal heeft dagelijks te maken met zieke dieren, maar deze vogelgriep laat gezonde dieren binnen enkele dagen overlijden. Een situatie waar alle dieropvangcentra in het hele land dagelijks mee te maken hebben.

Tijdelijk gesloten

In overleg met het NVWA neemt Wildopvang Delft e.o. tijdelijk geen nieuwe dieren meer aan, totdat zeker is dat alle dieren veilig opgevangen en verzorgd kunnen worden. Dierenambulances brengen dieren naar collega opvangen. Particulieren wordt gevraagd telefonisch contact met het team van Wildopvang Delft op te nemen als zij een dier hebben gevonden (015-215 78 38) en dieren niet langs te brengen.

 

————————————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Willeke van den Heuvel, bestuursvoorzitter
Telefoon: 015-2010466
E-mail: willeke@wildopvangzuidholland.nl

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.