Onze opvang

Onze opvang is statutair opgericht in 1979 door Winanda de la Rambelje. Sinds de jaren ’80 huren we een stukje grond aan het Linnaeuspad 5 in Delft. Daar is onze opvang, toen geschikt voor 350 dieren per jaar, gebouwd.

Inmiddels zijn we ruim 40 jaar en ruim 100.000 dieren verder. Jaarlijks groeit het aantal dieren dat onze hulp nodig heeft met zo’n 15-20%. In 2021 vingen we 4.308 dieren op.

Duidelijk is dat de ruimte die we hebben veel te klein is. Wat niet fijn is voor de dieren maar ook niet voor de mensen die er werken. We kunnen bijvoorbeeld geen grote uitwenkooien bouwen waarin de vogels goed hun vleugels kunnen strekken, maar die ook makkelijker schoon te maken zijn. Doordat alles zo op elkaar staat, is alles lastiger schoon te maken waardoor we elke dag met een team van 10-15 man staan te werken voor de verzorging van de dieren, wat voor 80% schoonmaakwerk is. Minstens.

Dus gezocht: een stuk grond waar we kunnen uitbreiden met onze opvang!

 

Onze plannen

We zoeken een stuk grond, bij voorkeur in het groen, met bomen en aan (stromend) water. Goede bereikbaarheid voor auto’s, ambulances maar ook met openbaar vervoer (we hebben heel veel stagiairs die met het OV komen).

We willen daar ons nieuwe ziekenhuis bouwen. Een veilige plek voor mens en dier, met quarantaine ruimtes per diersoort, met onderzoeks- en behandelkamers. Met veilige kooien die makkelijk schoon te maken zijn. Waarin we per ruimte geïsoleerd kunnen werken: dus met eigen voerkeuken, voorraden, schoonmaken, etc.

Buiten het ziekenhuis willen we goede, grote en stevige kooien voor de opvang van alle diersoorten die we krijgen. Vossen en roofvogels kunnen we nu namelijk heel slecht huisvesten omdat we daar de ruimte niet voor hebben. Dat zijn wel dieren die we steeds vaker krijgen.

We willen een ‘gluurbos’ om ook iedereen bij onze dieren te betrekken. Kijken naar de dieren op veilige afstand zodat we de dieren die aan het herstellen zijn niet storen. Met een educatie ruimte zodat we ook iedereen kunnen informeren over de dieren in het wild. Met een vergaderruimte en winkeltje, zodat we deels onze eigen inkomsten kunnen verdienen.

Een veilige en fijne (werk of herstel) plek voor mens en dier. Wie helpt ons bij het realiseren van deze droom? 

 

Rondleidingen

Dagelijks staan er mensen bij ons voor de deur die heel graag even binnen willen kijken. Dat snappen we, we hebben ook bijzondere dieren die je normaal gesproken niet zo snel van dichtbij ziet.

Helaas moeten we iedereen teleurstellen: we geven geen rondleidingen. We zijn een ziekenhuis voor wilde dieren: de dieren zijn bang voor mensen (en dat houden we graag zo). Daarnaast hebben we een veel te kleine opvang, waardoor bezoekers onze verzorgers in de weg lopen. En tot slot: we hebben te maken met ziektes (o.a. de vogelgriep) die we graag buiten houden. Daarom kunnen we het risico niet nemen dat er een virus mee naar binnen komt (ten tijde van een hevige uitbraak hebben we ook een bezoekersverbod van de minister). 

Foto rondleiding

Om toch meer van onze opvang te kunnen laten, geven we een kijkje in de keuken door middel van deze foto’s. 

Ons plein delen we met de Natuurschuur (Vogelwacht) en de Kindertuinen. Links voor onze voordeur staan tegenwoordig 2 huisjes. Deze gebruiken we als quarantaine hokken voor mogelijk met vogelgriep besmette dieren. Achter deze huisjes zijn onze buitenkooien. De bakfiets zetten we in om dieren vrij te laten.

Bij binnenkomst links vind je onze 1e opvang. Dieren die binnenkomen bij ons, worden hier onderzocht, rustig weggezet en goed in de gaten gehouden. We hebben hier couveuses staan zodat dieren direct warm gezet kunnen worden als dat nodig is. Dit is ook onze behandel- en spreekkamer en kantoor. 

De werkkeuken is het hart van onze opvang: hier wordt de hele dag door schoongemaakt, voer en water gepakt en de was gedraaid (8-10 keer per dag). We hebben hier de voorraad voer staan, voerkaarten (welk dier krijgt wat), kranten en alles wat we verder nodig hebben voor de dierverzorging. 

Onze vogelkamer rechts: hier hebben we kooien voor onze vogels. Ze zijn geschikt voor mini musjes tot en met grote zwanen omdat veel tussenschotten eruit zijn te halen. In de zomer zitten alle kooien hier vol. Ze worden dagelijks 1 tot 2x schoongemaakt. Links van deze kooi is ons bad, waar dagelijks alle watervogels in gaan. 

De vogelkamer links: ook geschikt voor alles soorten en maten vogels. Links in deze ruimte staat een grote kast waar we couveuses hebben staan en bakken voor eendjes waar warmtelampen branden zodat ze lekker warm zitten. 

Als je via de werkkeuken naar buiten gaat, kom je op ons plein terecht. Hier is ons vijvertje waar watervogels lekker de hele dag kunnen zwemmen en revalideren. We hebben hier 3 multifunctionele kooien: geschikt voor groepjes duiven tot een grote bever. Het is altijd een verrassing wat er in deze kooien zit. Aan het plein zit de toegangsdeur naar de hazen/konijnenruimte en onze opslag/2e opvang kooien. 

Dit is onze hazen- en konijnenruimte met gloednieuwe kooien. De flaporen hebben een kooi die uit 2 delen bestaat: achter een deel kunnen ze schuilen zonder direct gezien te worden, daar staat ook een slaapbakje. Aan de andere kant staat eten en drinken. 

Onze oude egelruimte is nu in gebruik als voorraadkamer, we hebben hier onze koel- en vrieskasten staan. Ook staat hier een kooienrek die multifunctioneel inzetbaar is. Hier zitten egels in die extra toezicht nodig hebben en dieren die rustig moeten herstellen van hun ziekte of verwonding. 

We hebben een viertal slootkooien: lange kooien die eindigen in de sloot. Alle soorten watervogels kunnen hier revalideren. Veilig vliegen, zwemmen, rustig zitten en schuilen in het nachthok. Deze kooien zijn oud en aan vervanging toe. 

We hebben buiten (achter de huisjes) nog een tweetal grote (uitwen)kooien: daar zitten de kraaien, gaaien, kauwen en eksters in en in de tweede kooi duiven. Hier leren ze weer hun vleugels uit te slaan. Dit is de laatste kooi waar onze vogels in verblijven voordat ze weer terug de natuur in gaan. 

Sinds eind 2021 huren we een ruimte waar we genoeg ruimte hebben voor de egels, dit omdat het aantal egels in onze opvang jaarlijks enorm toeneemt. We kunnen hier tot 200 egel tegelijkertijd kwijt. Hebben we niet zoveel egels, dan gebruiken we de 2e ruimte als kantoorruimte en voor opslag. 

WE HOREN GRAAG VAN JE

Contact

Vraag over een dier in nood of een gebracht dier?
Gebruik dit formulier dan niet maar bel de opvang.
Het kan zijn dat een reactie wat later volgt, we zijn dan druk met het verzorgen van de dieren.

Wildopvang Zuid-Holland
Linnaeuspad 5
2616 LT  Delft
Telefoon: 015-215 78 38

 

Elk dier telt!

Met elke donatie kunnen wij doorgaan met ons werk.
Samen kunnen we het verschil maken.
Samen voor wilde dieren.

Over ons

Sinds 1979 vangt Wildopvang Zuid-Holland jaarlijks ruim 4.000 vogels, egels en andere in het wild levende inheemse dieren op die ziek, gewond of verweesd zijn geraakt. Met hart en ziel werken onze medewerkers, vrijwilligers en stagiairs elke dag van het jaar om deze dieren weer terug te kunnen plaatsen in de natuur. Hierbij worden we slecht voor 15% financieel ondersteund en zijn we verder afhankelijk van subsidies, donaties en giften. 

Contact

Adres opvang
Linnaeuspad 5
2616 LT  Delft

Postadres
Joke Smitstraat 5
2642 AE  Pijnacker

Veilig en vertrouwd

Steun ons

Rekeningnummer:
NL30 INGB 0002 7038 40
t.n.v. Wildopvang Zuid-Holland