Help! Ik zie overdag een egel in mijn tuin. Wat moet ik doen?

Die vraag krijgen we nu meerdere keren per dag, dus daarom ons antwoord.

Een scharrelende egel

Zie je in deze maanden een egel aan het scharrelen met eten, blaadjes, etc zoals in het filmpje? Dan is het waarschijnlijk een moeder egel die overdag even zelf aan het eten is óf eten/nestmateriaal aan het halen is. De kans is groot dat ze ergens op een beschut plekje jongen heeft.

Het advies bij een rondscharrelende egel is: NIETS doen. Laat haar gaan. Ook als je geluidjes uit een bosje hoort, NIETS doen. Ook svp niet stiekem gaan gluren. We snappen dat het heel verleidelijk is om die kleintjes te zien, maar een moeder egel in stress levert echt problemen op. Ze kan zo erg in paniek raken dat ze haar kleintjes bezeert of zelfs opeet!

Wel zou je een stevig bakje water op een afstandje kunnen neerzetten, en wat kattenvoer mag ook.

Een liggende egel

Zie je echter een egel overdag LIGGEN in de tuin (‘ah wat leuk een zonnebadende egel’) dan bel je ons voor advies (015-215 78 38). Een egel die overdag zo maar ergens ligt is een zieke egel en die moet zsm naar ons toekomen. Maar om zeker te weten dat er geen nestje ligt, dan hebben we graag overleg.

Een fluitende egel

Hoor je hoge piep/fluitgeluidjes in je tuin? Dan is de kans groot dat dat een nest jonge egels is. Blijft dat geluid aanhouden dan is moeder egel al een tijdje niet geweest bij haar jongen. Bel ons dan ook voor overleg. Want als de moeder een ongeluk heeft gehad en niet meer naar haar jongen kan, dan hebben ze heel snel onze zorg nodig.

baby egelsVoor vragen, zorgen of overleg: bel ons op 015 – 215 78 38.

 

Filmpje met dank aan Marjan van Schie