De ijsvogel

Wie wel eens over het water kijkt heeft hem of haar misschien wel eens gezien, het ijsvogeltje. Mocht je toevallig net knipperen met je ogen ben je waarschijnlijk te laat, zo snel zijn ze. Je kan ze wel heel goed horen, een scherp hoog hard geluid. Zoek het maar eens op, het is een erg herkenbaar geluid.

Wat mij betreft is dit het mooiste vogeltje van Nederland, de mooiste kleuren blauw samen met oranje…een geweldig ( complementair) kleurcontrast. Het vrouwtje is te herkennen aan een oranje ondersnavel, bij de mannetjes is de gehele snavel zwart.

Koude en strenge winters zorgen vaak voor afname van het aantal ijsvogels. Anders dan de naam doet vermoeden heeft deze vogel veel problemen met ijs. De ijsvogel is namelijk afhankelijk van open water waar zijn of haar voedsel is. Dit bestaat uit vis, kikkers en waterinsecten. Gelukkig is er het afgelopen jaar weer een toename geweest van het aantal broedparen.

Foto en tekst van Nils Poldervaart

Vanuit de Wildopvang Delft

Dit jaar (2019) kregen we in september een ijsvogel op de opvang binnen. Deze was in Berkel en Rodenrijs bij de Scouting tegen een raam gevlogen. Gelukkig kon hij, na een dagje in observatie te hebben gezeten, weer snel weg. Waarschijnlijk met wat hoofdpijn maar verder goed gezond.

De ijsvogel is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen zijn ijsvogels beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de ijsvogel is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming. Als Wildopvang hebben wij een vergunning om deze prachtige vogels op te vangen, te verzorgen en weer vrij te laten.