Wist je dat …

…hazen (en konijnen) niet tot de knaagdieren behoren, maar tot de haasachtigen…een aparte diergroep dus?

Wist je dat …

…hazen 5 tenen hebben aan hun voorpoten, maar aan hun achterpoten slechts 4 tenen…?

Ik wist het niet.

En wist je ook dat …

… je jonge haasjes gewoon moet laten liggen als je ze vindt? Mocht je toch twijfelen bel dan altijd eerst even met de wildopvang (015-2157838) wat te doen, ze staan je graag te woord.

Met de volwassen haas op de foto was gelukkig niks aan de hand, zij koos niet veel later het hazenpad met haar 18 tenen!

Foto en tekst van Nils Poldervaart

Hazen bij ons in de opvang

In 2019 hebben we 112 konijnen en 83 hazen binnen gekregen. De meeste kwamen uit Rotterdam, de Maasvlakte en Zoetermeer maar we kregen ze ook uit de provincie Utrecht en Zeeland. Omdat jonge hazen en konijnen erg arbeidsintensief zijn en hele speciale zorg nodig hebben, zijn er niet veel opvangen die wilde hazen en konijnen opvangen. Ze moeten zo’n 3x per uur een flesje krijgen, ze zijn heel stress gevoelig dus moeten in een rustige ruimte verblijven met het liefst een vaste persoon die ze voert en zo min mogelijk geluiden en geuren.

Zodra ze zelf eten en drinken dan gaan ze bij ons in speciale ‘uitwen’ verblijven. Ze hebben dan zo min mogelijk contact met ons mensen. Daarna gaan ze weer terug de natuur in, zoveel mogelijk naar de plek waar ze gevonden zijn (mits dit een veilige plek is).

Laat jonge haasjes met rust

Verder kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: laat jonge haasjes lekker liggen in het veld! Jonge haasjes liggen niet gezellig met zijn allen bij elkaar maar verspreid in het veld. Na zonsondergang roept moeder haas de kleintjes en gaan ze bij haar eten, om daarna weer terug te gaan naar hun eigen plekje.

Vind je dus een haasje die helemaal alleen ligt? Laat hem lekker liggen. Zie je echter dat het diertje gewond is of aangevallen wordt door andere dieren (hond, kat, vos, vogels) of ligt hij op een onveilige plek? Dan is het natuurlijk fijn als je ‘m mee kunt nemen en naar ons kunt brengen of de dierenambulance belt. Voor informatie of overleg bel ons op: 015-2157838.