Bij de Wildopvang in Delft, maar ook bij andere opvangcentra, groeit het aantal egels dat hulp nodig heeft helaas erg hard. Eigenlijk zouden de egels al zo’n beetje in winterslaap moeten zijn nu, maar veel egels zijn nog op zoek naar eten om hun broodnodige vetlaagje te kweken. Ze zijn simpelweg nog niet sterk genoeg om aan een winterslaap te beginnen.

Daarbij zijn de egels die wel al in hun winterslaap waren weer wakker geworden. Het weer is zo zacht dat ze zo nu en dan weer wakker worden, weer even wat gaan eten, om vervolgens weer te gaan slapen.

Volwassen egels houden hun winterslaap meestal vanaf eind november tot april. Jongere egels zoeken soms nog langer door naar voedsel en beginnen hun slaap soms pas eind december of zelfs begin januari. Dat een gezonde egel zo lang zonder voedsel kan, komt omdat tijdens de winterslaap de lichaamstemperatuur, de hartslag en de ademhaling dalen. Ondanks dat verliest een egel dan nog steeds 25 tot 40% van zijn lichaamsgewicht!

Het is dus van groot belang dat een egel voldoende gewicht heeft voordat hij aan de winterslaap begint. Een gezonde egel weegt meer dan een kilo als hij zich lekker in een holletje terugtrekt. En dan snap je ook direct dat een egeltje van 200 gram geen enkele kans maakt! Deze kleine egeltjes krijgen bij de Wildopvang de mogelijkheid om lekker stevige egels te worden. Ze worden liefdevol opgevangen, krijgen eten en mogen bij ons overwinteren.

Wat kun je zelf doen voor een egel in de winter?

Als je een tuin hebt, dan kun je zorgen voor plekjes waar ze zich kunnen verschuilen. Dat kan door middel van egelhuisje (vaak te koop bij tuincentra) maar ieder rustig holletje, bij voorkeur met droge bladeren, volstaat. Ze kiezen zelf vaak voor een plekje onder een heg, een stapel houtblokken of bijvoorbeeld in een schuurtje. Mocht je in de winterperiode bladeren of takken willen verwijderen in de tuin, kijk dan eerst even of er geen egel onder woont. En als er een egel zit, laat die dan lekker slapen! Die blaadjes komen later wel.

Het kan trouwens zo zijn dat je in de winter een egel aan de wandel treft. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, want ze slapen niet de hele winter aan één stuk door. Soms zoeken ze een ander nestje. Tref je een egeltje aan dat wel erg klein is, neem dan contact op met onze Wildopvang. Wij kunnen aan de hand van je verhaal beoordelen of het goed is om het hummeltje naar de opvang te brengen.

Karin de Croon