“Ze zouden hondsdol zijn, agressief, verantwoordelijk voor de slechte weidevogelstand en mensen aanvallen…”

Zomaar een greep uit vooroordelen over vossen.

Het laatste geval van hondsdolheid onder vossen is meer dan 30 jaar geleden, wie zich een beetje heeft ingelezen weet dat de lage weidevogelstand niet door de vos komt en ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat een vos een mens heeft aangevallen. (Andersom trouwens wel!)

Het negatieve imago over vossen wordt graag in stand gehouden door jagers, het is namelijk een gewild jachtobject. Zo is bijvoorbeeld bejaging om de vossenpopulatie te reguleren compleet zinloos.

Als de vossenpopulatie klein is krijgen vossen vaak meer welpen per jaar en bij een normale populatie weer minder.

Zo is er een Luxemburg sinds een paar jaar een algeheel verbod op het bejagen van vossen..en wat blijkt…de populatie blijft stabiel.

Zelf volg ik vossen al redelijk wat jaar en Ik kan me bijna geen zorgzamer en vriendelijke dier bedenken dan de vos.

En ja natuurlijk richten ze wel eens een ravage aan bij familie gans of een paar loslopende kippen, maar ik denk dat de meeste mensen beter eerst naar hun eigen vleesconsumptie kunnen kijken dan wijzen naar een vos, wolf, etc.

Op de foto zie je een moervos 2 van haar welpjes verzorgen, denk hierbij onder andere aan het verwijderen van teken. Wist je trouwens dat waar meer vossen zitten er minder teken voorkomen. Tim Hofmeester heeft hier een interessant onderzoek naar gedaan. ( https://www.tekenbeetziekten.nl/wp-content/uploads/2019/04/Hofmeester-2017-Vossen-en-Lyme.pdf )

Over teken en lyme gesproken, mocht je buiten in de natuur zijn geweest, check echt even of je geen teek hebt en doe dit de volgende ochtend nog een keer. Lyme is een serieuze ziekte!

Foto en blog van Nils Poldervaart

Vossen in onze opvang

Helaas is onze opvang niet geschikt voor de opvang van volwassen vossen. We krijgen er elk jaar wel een aantal aangeboden. De jonkies gaan naar onze collega opvangen waar er ruimere hokken zijn én soortgenootjes om mee op te groeien. De volwassen, vaak zieke, vossen kunnen wij wel tijdelijk opvangen. Als zij beter zijn gaan ze óf naar het gebied waar ze vandaan komen óf naar onze collega’s om verder aan te sterken.

vossen-nilspoldervaart