Wat te doen als je een baby eend zonder moeder ziet?

We krijgen regelmatig verontruste telefoontjes van mensen die een baby eend (pulletje of pijltje) zien zonder moeder. Daarom hierbij onze instructies.

De eerste levensbehoefte: warmte!

Jonge eenden (van de wilde eend) worden tussen februari en augustus geboren, vaak krijgt moeder eend 2 nestjes per jaar. De eerste weken heeft zo’n kleintje vooral de warmte van moeder nodig, daarom zitten ze vaak met het nestje aan de rand van het water. Moeder bovenop de kleintjes om ze lekker warm te houden. Ze gaat dan wel regelmatig het water in om zelf te eten, maar blijft dan nooit heel lang weg. De kleintjes koelen vrij snel af zonder moeders warmte en redden het dan vaak niet langer dan 24 uur.

De pulletjes worden door hun moeder ook waterafstotend gemaakt: bij de stuitklier van moeder komt een vet vrij waarmee ze haar eigen veren en die van haar jongen insmeert. Daarom zitten die kleintjes ook nog niet zo lang in het water: ze raken heel snel onderkoeld als ze nat worden.

Een eend zonder moeder

Een moeder eend heeft ook wel eens ‘me-time’: ze is dan op pad om zelf te eten. Over het algemeen blijft ze niet langer dan een uur weg. Zie je dus een nestje met kleine eendjes zonder moeder? Wacht dan vooral (op afstand) of moeder terug komt. Duurt het te lang, dan gaan de kleintjes klagelijk piepen. Dat is vaak een teken dat er iets mis is. Moeder kan aangereden zijn of een ander ongeluk hebben gehad.

Het kan ook gebeuren dat je een jong eendje alleen in het water ziet dobberen. Zonder moeder of broertjes of zusjes. Een eendje die te lang in het water zit loopt een zeer groot risico: aan de ene kant om te verdrinken (want nog niet waterafstotend) of te sterven van de kou. Maar het is ook een prooi voor andere dieren: grotere vogels, zoogdieren, etc.

Na een paar weken passen die kleintjes niet meer onder moeders vleugels en gaan ze een beetje rond scharrelen rondom het nest. Soms kan een eendje dan te ver van het nest verdwaald raken. Hij begint dan ongerust te kwaken: vaak reageert moeder daar op met gekwaak zodat ze elkaar snel weer kunnen vinden. Het kan ook zijn dat zo’n avonturier te ver weg dwaalt en de weg niet meer terug kan vinden.

 

Wat te doen met een eendje zonder moeder?

Een eendje alleen in het water moet zo snel mogelijk uit het water worden gehaald en worden gebracht naar onze opvang (of naar onze collega’s). Deze kleine redt het niet in het water: het moet warmte, eten en goede verzorging hebben.

Een nest eenden waarvan de moeder niet meer terugkomt moet ook zo snel mogelijk naar ons worden gebracht. Ook die kleintjes redden het niet zonder warmte, eten en goede verzorging.

Ga nooit zomaar zelf het water in om een eendje te redden. Het is vreselijk lief bedoeld maar neem nooit een risico om zelf in de problemen te komen. Kan je de eend niet zelf te pakken krijgen: bel dan altijd de dierenambulance op. Zij hebben netten om de kleintjes eruit te vissen.

Kan je een eendje wel zelf pakken: breng hem dan zo snel mogelijk naar ons toe. Een half uur sneller in de couveuse maakt vaak al een wereld van verschil.

Zet de eend in een doosje, bak of box en breng hem zo snel mogelijk naar ons. Warmte is belangrijk: dus heb je iets warms om erbij te zetten dan is dat heel fijn. Heb je echter de keuze uit warmte toevoegen (kruik thuis halen) óf snel naar ons brengen: kom dan alsjeblieft zo snel mogelijk naar ons toe!

Zelf een eendje grootbrengen?

We snappen het helemaal dat je in de verleiding komt om zo’n schattig pluizig eendje thuis groot te brengen. We krijgen jaarlijks een heel stel eenden in onze opvang die door, een goed bedoelende particulier, thuis is groot gebracht. Deze eendjes mankeren in 90% van de gevallen wat: ze hebben in een verkeerde ruimte gezeten, zijn niet waterdicht en verdrinken, hebben verkeerde voeding gekregen waardoor ze verzwakt en ziek zijn. Ons advies is daarom ook: doe het niet! Breng de kleine naar ons, wij zijn gespecialiseerd in het groot brengen van die kleintjes, hebben de warmtebronnen, het goede eten en de ruimte (met o.a. slootkooien).

Daarbij: het is bij wet verboden om een wild dier mee naar huis mee te nemen!

Twijfel?

Heb je twijfels of het goed gaat met een nestje eenden of kleine eenzame eendjes? Bel ons dan altijd op (015 – 215 78 38). We staan graag met raad en daad klaar!